Blog Posts

Εάν αποσυνθέσεις τη Σκωτία στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ένα Whisky, μια Γκάιντα, Haggis και τα ποιήματα του Robert Burns…

Σε ένα μικρό χωριό,το Άλλογουέι, δίπλα στο Άιρ της Σκωτίας γεννήθηκε το 1759 ο Robert. Γιος κηπουρού πέρασε τα περισσότερα χρόνια του ως απλός γεωργός. Κατόρθωσε όμως να μορφωθεί μελετώντας μόνος του και να γίνει ο περίφημος ποιητής, που αποκαλείτε και «ο βάρδος της Σκωτίας».

sickle

Ήταν πνεύμα φιλελεύθερο και κοσμοπολικό, θεωρείται γενάρχης του ρομαντισμού, παρόλο που έγραψε κυρίως στη μητρική του διάλεκτο και οι θυελλώδεις έρωτές του άφησαν το αποτύπωμά τους στη φλογερή ποίησή του.
Φανατικός λάτρης του Whisky και των γυναικών καταδικάστηκε το 1786 με μεγάλο πρόστιμο για την ελευθεριάζουσα σχέση του με τη μελλοντική γυναίκα του. Έζησε δύο χρόνια στο Εδιμβούργο και έγινε δεκτός σε όλα τα φιλολογικά σαλόνια, συνεχίζοντας να γράφει και να κάνει σχέσεις και παιδιά τα οποία δεν αναγνώριζε.
Πέθανε άδικα σε νεαρή ηλικία το 1796 από καρδιοπάθεια.
Ο Μπερνς, ύμνησε την λαϊκή σκωτσέζικη ψυχή, τον έρωτα και την ελευθερία, περιέγραψε την ζωή στην Σκωτία όσο και στην αγροτική περιοχή που μεγάλωσε και θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας. Η ποίησή του είναι απλή, υγιής και δυνατή, γεμάτη χάρη και χιούμορ, αποτελεί δε ακόμη και σήμερα κοινό τόπο και συνδετικό κρίκο των απανταχού Σκωτσέζων.
O Walter Scot είπε για τον Burns: « το μάτι και μόνο, νομίζω, δείχνει την ποιητική ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα. Μεγάλο, και σκοτεινό αλλά κυριολεκτικά έλαμπε όταν μιλούσε με το συναίσθημα. Ποτέ δεν είδα άλλο τέτοιο μάτι σε ένα ανθρώπινο κεφάλι, αν και έχω δει τους πιο διακεκριμένους άνδρες της εποχής μου.

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα μιας και ακόμα και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να αναφέρω ότι κάθε παραμονή της πρωτοχρονιάς ο κόσμος τραγουδάει το Auld Lang Syne. Σίγουρα κάπου το έχετε ακούσει…


Η Σκωτία λοιπόν γιορτάζει 25 Ιανουαρίου τη γέννηση αυτού του ανθρώπου και εθνικού της ποιητή. Η μέρα είναι αφιερωμένη στο Robert Burns, και τιμάται (εδώ και 200 χρόνια) με το λεγόμενο Burns Supper, ένα πληθωρικό γεύμα με χάγκις, ουίσκι, τραγούδι και απαγγελίες ποιημάτων – του Μπερνς. Το χάγκις δεν είναι μόνο το εθνικό φαγητό της Σκωτίας (παλιότερα, τυπικό φαγητό των φτωχών) αλλά και ένα έδεσμα στο οποίο ο Μπερνς αφιέρωσε ολόκληρη ωδή: το Address to a Haggis.

Arran Burns

Για να τιμήσει το αποστακτήριο Arran τον μεγάλο ποιητή έβγαλε το Robert Burns Whisky – 2012 Edition
φτιαγμένο από περίπου 70% Bourbon βαρέλια και 30% Sherry βαρέλια. Ελαφρύ και αρωματικό Single Malt ιδανικό, πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Το καλό είναι ότι δεν περιέχει καθόλου τεχνητές χρωστικές ουσίες και η τιμή του είναι αρκετά προσιτή…

και το Arran Blended Whisky. Ένα απολαυστικά ομαλό μείγμα το οποίο περιέχει ένα μέρος του Arran Malt. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι και τα δύο έχουν εγκριθεί από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Robert Burns.

Αλλά επειδή Burns Night χωρίς Haggis δεν γίνεται σας παραθέτω και μια συνταγή για τους ποιό μυημένους στα μυστικά της κουζίνας…

—–

Παραδοσιακή συνταγή για Χάγκις (haggis)

Τι είναι το xάγκις και που το βρίσκουμε;
Ακόμα και στην χώρα καταγωγής του, την Σκωτία, η θέα και μόνο ενός πιάτου με χάγκις προκαλεί ποικίλλες αντιδράσεις.

Burns-Night

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολάυσει κανείς το χάγκις του:
• Βραστό – ο παραδοσιακός τρόπος.
• Ψητό – Το περιεχόμενο του αφαιρείται και ψήνεται στον φούρνο.
• Τηγανιτό – Τηγανίζεται σε βούτυρο.
• Σαν γέμιση – Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γέμιση ακόμα και σε κοτόπουλο. Δοκιμάστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα γεμιστή με χάγκις . Πεντανόστιμο!
Ποια είναι τα συστατικά του και πως μπορεί κάποιος να το ετοιμάσει;
Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές με πολλούς να ισχυρίζονται ότι κατέχουν το μυστικό συστατικό που να κάνει το πιάτο τους κάτι το ξεχωριστό, διαφορετικά μπαχαρικά, ίσως καπνιστό κρέας η κρέας από κυνήγι. Πάντως το Χάγκις, αρχικά ένα πιάτο των χωρικών, δημιουργήθηκε σε περιόδους φτώχιας από την ανάγκη και την υποχρέωση να χρησιμοποιηθεί μέχρι και το πιο ‘αηδιαστικό’ κομμάτι του εκάστοτε ζώου προς βρώση.

Το Χάγκις είναι στην ουσία ένα είδος λουκάνικου στο εσωτερικό του στομαχιού ενός πρόβατου παρόλο που πλέον πολλοί χασάπηδες χρησιμοποιούν συνθετικά υλικά ( αντί του στομάχου). Αυτό το μέρος συνήθως δεν τρώγεται.

Για τους περιπετειώδεις απλά συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου …..
Η συνταγή του Χάγγις και τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Αρνίσια συκωταριά ( καρδιά, συκώτι και πνευμόνια) ψιλοκομμένη με κρεμμύδι, βρώμη, ξίγκι, μπαχαρικά και αλάτι. Αναμείξτε τα υλικά και τοποθετήστε τα παραδοσιακά στο στομάχι του ζώου και βράστε το.

Αναλυτικά :

• Καθαρισμένο αρνίσιο στομάχι (Καθαρίστε το στομάχι του πρόβατου και γυρίστε το μέσα- έξω. Αφήστε το μέσα σε κρύο αλατισμένο νερό ολονυχτίς).
• Καρδιά και πνεύμονες ενός αρνιού.
• ½ κιλό αρνί.
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
• ¼ κιλού βρώμη.
• Αλάτι περίπου 1 κουτάλι σούπας.
• Φρεσκοκομμένο πιπέρι περίπου ένα 1 κουτάλι σούπας.
• Το νερό που έβρασε το κρέας.
• Νερό.

Προαιρετικά:
• Κόλιανδρο (1 κουτάλι σούπας)
• Κανέλλα (1 κουτάλι σούπας)
• Μοσχοκάρυδο (1 κουτάλι σούπας)

Μέθοδος:
• Βράστε όλο το κρέας μέχρι να βράσει τελείως. Κρατήστε τον ζωμό.
• Ψιλοκόψτε το βρασμένο κρέας.
• Αναμείξτε το με τα μπαχαρικά και τον ζωμό.
• Τοποθετήστε το παραπάνω μείγμα στο στομάχι του ζώου.
• Βάλτε το σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, αφήστε το μέχρι να βράσει και χαμηλώστε μέχρι να σιγοβράσει για 2 ώρες
Το Χάγκις παραδοσιακά σερβίρεται με πουρέ από γογγύλι και πουρέ από πατάτα.

Συνδυάζεται ακόμα καλύτερα με καλή παρέα και άφθονο αλκοόλ…..

Enjoy

Δημοσιεύτηκε στο Giannis Whisky and Travel

READ MORE

Τη Δευτέρα 21.01.2019 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία, με τίτλο: Η τύρφη και τα μυστικά της, αποκλειστικά για τα μέλη του Greek Whisky Association, στο Casablanca Social Club, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 18, Θεσσαλονίκη.

I.D εκδήλωσης:

Διοργάνωση: Greek Whisky Association 

Πόλη: Θεσσαλονίκη 

Ημερομηνία: 21/1/2019

Ωρα: 18:30

Μέρος: Casablanca                                                       

Θέμα: Η τύρφη και τα μυστικά της

Θέσεις: 25

Συντονισμός: Αλέξανδρος Σουρμπάτης                                              

Line up:

• Glendronach Peated 46%

• BenRiach Curiositas 10 Years 46%

• Ardbeg Uigeadail 54,2%

• Port Askaig 8 Years 45,8 % 

• Kilchoman Machir bay 46%

READ MORE

H πρώτη γευσιγνωσία Αγάπης του Greek Whisky Association είναι γεγονός.

Μια φορά το χρόνο έχουμε σαν στόχο να διοργανώνουμε μια δράση και τα χρήματα να πηγαίνουν για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. Για το έτος 2019, το Διοικητικό συμβούλιο του G.W.A αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια της ‘’Φλόγας’’ Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια – παιδικός καρκίνος ( https://floga.org.gr )

I.D Εκδήλωσης

Διοργάνωση: Greek Whisky Association

Πόλη: Αθήνα                        

Ημερομηνία: 18/1/2019

Ωρα: 20:30

Μέρος: Αγίου Κωσταντίνου 40 – εμπορικό κέντρο Αίθριο – γραφείο   Β’30 δεύτερος όροφος

Θέμα: Charity tasting vol.1

Θέσεις: 25

Συντονισμός: Χρήστος Κουλιζακης

Line Up:
• Wolfburn Langskip 58% abv 
• Balvenie 14yo Peat week 2002 48.3% abv 
• PortAskaig 100° Proof 57.1% abv 
• Lagavulin 12 18th Release Special Releases 2018 57.8% abv 
• Allt-a-Bhainne 2008 
Red Stone White Muscat Cask Finish bottled for the Ukrainian Whisky Connoisseurs Club’s 53,2% abv 
• Valdespino malt whisky 43% abv 

READ MORE

Τη Δευτέρα 21.01.2019 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία, με τίτλο: Η τύρφη και τα μυστικά της, αποκλειστικά για τα μέλη του Greek Whisky Association, στο Casablanca Social Club, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 18, Θεσσαλονίκη.

Τα ουίσκι που θα δοκιμάσουμε εκείνο το βράδυ είναι:

Glendronach Peated 46%

• BenRiach Curiositas 10 Years 46%

• Ardbeg Uigeadail 54,2%

• Port Askaig 8 Years 45,8 % 

• Kilchoman Machir bay 46%

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Σουρμπάντης  

READ MORE

H πρώτη γευσιγνωσία Αγάπης του Greek Whisky Association είναι γεγονός.

Μια φορά το χρόνο έχουμε σαν στόχο να διοργανώνουμε μια δράση και τα χρήματα να πηγαίνουν για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. Για το έτος 2019, το Διοικητικό συμβούλιο του G.W.A αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια της ‘’Φλόγας’’ Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια – παιδικός καρκίνος ( https://floga.org.gr )

Τη Παρασκευή 18.01.2019 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο charity tasting αποκλειστικά για τα μέλη του Greek Whisky Association σην Αθήνα0.

Τα ουίσκι που θα δοκιμάσουμε εκείνο το βράδυ είναι:

• Balvenie 14 Peat week 2002 Speyside Single Malt Whisky (48.3%)

• Wolfburn Langskip Highland Single Malt Whisky (58%)

• Port Askaig 100° Proof Islay Single Malt Scotch Whisky (57.1%)

• Lagavulin 12 18th Release Special Releases 2018 (57.8%)

Και φυσικά θα υπάρχει και μια φιάλη έκπληξη.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Χρήστος Κουλιζάκης

Ο Χρήστος Κουλιζάκης τα τελευταία 20 χρόνια σπουδάζει, ζει και εργάζεται στη Βρετανία και έχει αφιερωθεί τα τελευταία 17 χρόνια στη βιομηχανία των οίνων και οινοπνευματοδών ποτών, με ειδίκευση  στο ουίσκι.

Είναι απόφοιτος του Wine and Spirits Educational Trust, Plumton Wine College και της Oddbins Academy of Whisky καθώς και Whisky Ambassador Schools των εταιρειών Bowmore Morrisons, Diageo και Edrington.

Έχει εργαστεί για τις εταιρείες Oddbins, Berry Bros. & Rudd και World of Whiskies σαν διευθυντικό στέλεχος και υπεύθυνος εκπαίδευσης καθώς και σαν ειδικός σύμβουλος εκπαίδευσης προσωπικού και γευσιγνωσίας για διάφορες εταιρείες της Βρετανίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά και ιστότοπους.

Προκειμένου να συμμετάσχετε στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα πρέπει να είστε μέλος του Greek Whisky Association

Θέσεις: 25Συντονισμός: Χρήστος Κουλιζακης

Οι θέσεις για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι περιορισμένες οπότε θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πρόσθετη πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 #Drink_well #Live_wel

Με εκτίμηση,

Η Ομάδα του

Greek Whisky Association

READ MORE


To Greek Whisky Association σας εύχεται καλή χρονιά και σας προσκαλεί στη πρώτη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, ώρα 20:00 στο The Bar L.A.B SKG Νικολάου Πλαστήρα & Μυστακίδου 2, Καλαμαριά.

Για την ομαλή και επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης, παρακαλούμε όπως δηλώσετε το συντομότερο δυνατό συμμετοχή, αναφέροντας το όνομα σας, είτε μέσω e-mail ( greekwhiskyassociation@gmail.com ), είτε τηλεφωνικά στο τηλέφωνο (0030 6946398686).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και κλήρωση μιας φιάλης Glenrothes 2001 Single Malt Scotch Whisky και στην κληρωτίδα θα μπουν όλα τα μέλη του Greek Whisky Association.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα, και θα αποτελέσει μεγάλη μας χαρά να συναντήσουμε ξανά παλαιά και νέα μέλη, ώστε να ανταλλάξουμε ευχές για το νέο έτος.             

#Drink_well

#Live_well

H Ομάδα του

Greek Whisky Association


READ MORE

Τίτλος εκδήλωσης: Greek Whisky Association members only Athens Whisky Meeting

Μέρα: 09.12.2018

Ώρα: 20:00 – 22:30

The Line-Up:
✔️Rosebank 1990 -2005 by Gordon & MacPhail
✔️Glenrothes 1992-2004
✔️Old Pulteney 17 years old
✔️Glenfarclas 2004-2016 by 3 elements
✔️Glenallachie 2004-2016 by Sansibar

Ένδυση: Απογευματινό look για τον απογευματινό καφέ με φίλους ή μια Casual Friday στο γραφείο άνεφ λαιμοδέτη

👉 Ευχαριστούμε πραγματικά, μέσα από τη καρδιά μας όλα τα μέλη που παρευρέθηκαν και βοήθησαν ούτως ώστε ένα όνειρο να γίνει πραγματικότητα

👉 Ευχαριστούμε επίσης την εταιρεία Retro Gusto για τις υπέροχες σοκολάτες Jamaya και Carúpano από τη Chocolaterie de l’Opéra που δοκιμάσαμε εκείνο το βράδυ

👉 Tην εταιρεία Software Competitiveness International για τη φιλοξενία

👉 Και βέβαια ευχαριστούμε το Γιώργο Spirit Nagual Photography για τις υπέροχες φωτογραφίες

Τα καλύτερα έρχονται …

#Drink_well #Live_well

READ MORE

 

An Aberdeenshire woman who is one of only a handful of women in the ‘top job’ in the whisky industry
has been inducted into Whisky Magazine’s Hall of Fame and is the first woman in Scotch whisky to do
so.

As a Master Blender for Brown Forman’s Single Malt Scotch Whisky Distilleries, Rachel Barrie
creates some of the world’s finest single malts for The GlenDronach, BenRiach and Glenglassaugh.
Her expertise and service to the whisky industry for over 26 years was recognised by Whisky
Magazine when she was inducted into their Hall of Fame during a lunchtime ceremony on Friday 7th December.

The Hall of Fame is the highest accolade The Whisky Magazine can bestow and is their permanent
tribute honouring individuals who have made a lasting contribution to the whisky world.

Rachel’s love of whisky began in her childhood, growing up in rural Aberdeenshire, a county in
Scotland which has one of the highest concentration of distilleries in the world. Rachel studied
chemistry at the University of Edinburgh before beginning her career as a research scientist at the
Scotch Whisky Research Institute. She has received numerous industry accolades for her work
developing award-winning whiskies in addition to judging international spirits competitions and serving
on numerous industry committees. Earlier this year, Ms Barrie became the first female master blender
to be given an honorary doctorate by the University of Edinburgh.

Commenting on her induction, Brown-Forman’s Scotch brands Master Blender, Ms Barrie said:
“Being inducted into the Whisky Hall of Fame is an absolute privilege. My ambition has always been
to unlock a deeper understanding of the distillation, maturation and provenance of Scotch Whisky, to
develop and nurture richness of character and taste and celebrate it with the world; it’s wonderful to
be recognised for this.

Master Blenders and Distillers are guardians of quality: honouring the legacy and tradition of the past,
protecting spirit quality in the present, whilst innovating and continuously improving for the future. The
decisions made today provide the foundations for growth that will be built on by the master blenders
and distillers that follow. Everyday I am thankful to play my part alongside our talented distillery teams
in creating some of the finest whiskies in the world.”
Christoper Coates, Scotch Whisky Editor of Whisky Magazine said:
“Induction into the Whisky Magazine Hall of Fame is the most prestigious honour that we bestow on
members of the global whisky industry. This was a particularly special occasion as Rachel is our first
female inductee from the Scotch whisky industry and only the 55th individual to be elevated to the
Hall of Fame in the twenty-year history of our publication. For more than two decades, Dr. Rachel
Barrie has been at the forefront of developing some of our nation’s best-loved Single Malts and we
were delighted to honour her achievements.”

READ MORE

*Συνέντευξη Γιάννης Αικατερινίδης

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι στο αποστακτήριο του Glen Moray δουλεύει μια Ελληνίδα και παράλληλα με τη δουλειά της σαν tour guide ολοκληρώνει σε λίγο καιρό τις σπουδές της στο Brewing and Distilling του Heriot-Watt University στο Εδιμβούργο;

Στη πρόσφατη επίσκεψή μας στο αποστακήριο του Glen Moray είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την Ιωάννα Ντογκαντζή, να μας ξεναγήσει στo εμβληματικό αποστακτήριο του Elgin και να μας πει δυο λογία για το πως είναι η ζωή στη Σκωτία, αλλά και πως αντιλαμβάνεται εκείνη το αγαπημένο μας απόσταγμα!

Ιωάννα καλησπέρα,

Νομίζω πως όλοι μας έχουμε μια στιγμή, μια εμπειρία, μια φιάλη που μας έκανε δούμε το ουίσκι με άλλο μάτι…

-Μπορείς να θυμηθείς τι ήταν αυτό, η πoια ετικέτα σε έκανε να αγαπήσεις το ουίσκι και να πεις: θέλω να το πάω ένα βήμα παρακάτω;

Καλησπέρα! Πάντα χαίρομαι λίγο παραπάνω όταν έχω κοινό στα τουρ που πραγματικά ενδιαφέρεται και αγαπάει το ουίσκι.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν έπινα ουίσκι (με εξαίρεση μέσα σε cocktails, και το αγαπημένο “σφηνάκι” Jack). Είχα δοκιμάσει μόνο τα κλασσικά blends, αμφιβόλου κιόλας ποιότητας τα οποία δεν με εντυπωσίασαν.

Όταν ήρθαμε Σκωτία ήταν σαν να άνοιξαν οι πύλες του παραδείσου…

-Πως πήρατε με το σύντροφό σου την απόφαση να μετακομίσετε στη Σκωτία; Δεν ήταν δύσκολη απόφαση;

Για μας η απόφαση να μετακομίσουμε δεν ήταν δύσκολη. Θέλαμε δουλειά σε συγκεκριμένους τομείς, οι ευκαιρίες στην Ελλάδα περιορισμένες οπότε στραφήκαμε στο εξωτερικό. Σκεφτήκαμε ότι ας βρει  πρώτα δουλειά ο Αντώνης ο οποίος έχει πτυχίο ζυθοποιού που είναι σχετικά εξειδικευμένο και μετά λογικά θα έβρισκα και εγώ κάπου αλλού σαν Τεχνολόγος Τροφίμων (εξειδικευμένο μεν, πιο γενικό δε). Έστειλε πολλά βιογραφικά UK αλλά και Γερμανία (είχαμε μάλιστα αρχίσει να μαθαίνουμε γερμανικά) πήρε κάποιες απαντήσεις, έκανε συνεντεύξεις μέσω skype και αποφάσισε να πάρει τη δουλειά στο Keith Brewery. Ήρθε στο Keith και μετά από ενάμισι- δύο μήνες ήρθα και εγώ αφού είχε βρει σπίτι κλπ. Πάνω στο μήνα είχα βρει δουλειά σερβιτόρα και έστελνα βιογραφικά στην περιοχή.

-Έχεις δουλέψει σε δύο πολύ μεγάλα αποστακτήρια (Glenfiddich, Glen Moray)  με φανατικούς φίλους σε όλο το πλανήτη.  Θέλεις να μας περιγράψεις πως είναι η ζωή σε ένα αποστακτήριο;

Η δουλειά στο Glenfiddich ήταν εποχιακή και για μένα κάτι σαν test drive. Ήθελα να δω πως λειτουργεί ένα αποστακτήριο γιατί σκεφτόμουν ότι είναι μια λογική εξέλιξη αν είσαι τεχνολόγος τροφίμων στην Σκωτία. Κατέληξα ότι μου άρεσε και αποφάσισα να κάνω το μεταπτυχιακό Brewing and Distilling με το Heriot-Watt σαν φοιτήτρια εξ αποστάσεως. Βρήκα και την μόνιμη δουλειά στο Glen Moray που έχουμε πολύ καλό team και έδεσε το θέμα. Γενικά τα αποστακτήρια παρόλο που μιλάμε για μεγάλες βιομηχανίες είναι πολύ προσεγμένα, βρίσκονται σε μαγευτικές τοποθεσίες αλλά ειδικά για τα μεγαλύτερα αν δουλεύεις παραγωγή είναι μια μοναχική δουλειά. Η αυτοματοποίηση είναι σε τέτοιο βαθμό που η παραγωγή ανά βάρδια απαιτεί μόνο δύο άτομα. Αν είσαι tour guide τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Έρχεσαι σε επαφή με ΠΟΛΥ κόσμο, αντιπροσωπεύεις την εταιρεία και το brand. Ο άντρας μου αστειεύεται πολλές φορές ότι «κάνω βόλτες τον κόσμο γύρω γύρω» αλλά όπως κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της.

-Τι πιστεύεις ότι ζητάει ένας επισκέπτης όταν επιλέγει να κάνει ένα distillery tour;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επισκέπτη. Είναι αυτοί που επισκέπτονται τη Σκωτία και έρχονται γιατί είναι “must” η επίσκεψη σε αποστακτήριο. Πολλές φορές δεν τους αρέσει καν το ουίσκι. Υπάρχουν πάντα οι «πωρωμένοι» που θέλουν να πάνε σε όλα τα αποστακτήρια και κρατάνε σημειώσεις για την παραγωγή (you know who you are 😉 ), οικογένειες που απλά θέλουν μια διαφορετική έξοδο… Ο καθένας έχει άλλες προτεραιότητες και πάντα προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Επίσης είναι αρκετός κόσμος που έρχεται μόνο για tastings.

-Πως και που φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι ακόμα Σκωτία. Δεν υπάρχει πλάνο επιστροφής στην Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείω κάποια άλλη χώρα. Θα είμαι στο χώρο αλλά δεν είμαι απόλυτη ως προς το ουίσκι συγκεκριμένα. Μπορεί να είναι μπύρα ή κάποια άλλο απόσταγμα, τζιν για παράδειγμα.

-Νομίζεις ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα αποστακτήριο ουίσκι ή είναι άπιαστο όνειρο;

Με κεφάλαιο ΟΛΑ γίνονται. Θα έπρεπε να υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την ωρίμανση λόγω υψηλών θερμοκρασιών που σημαίνει έξτρα κόστος αλλά δε βλέπω το λόγο να είναι ένα ανέφικτο προτζεκτ. Δεν έχω ιδέα όμως τι απήχηση θα είχε στον κόσμο και αν αξίζει μια τέτοια επένδυση.

-Τι γνώμη έχει για τη ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις του ουίσκι σε παγκόσμιο επίπεδο; Μόδα είναι θα περάσει ή το ουίσκι ήρθε για να μείνει;

Μεγάλη κουβέντα και δεν έχω ούτε τις γνώσεις, ούτε τα στοιχεία για να υποστηρίξω κάποια θέση. Δεδομένου ότι πολλά αποστακτήρια επεκτείνονται και επενδύουν εκατομμύρια (τρανταχτό παράδειγμα το Macallan) μπορούμε να πούμε ότι έχουν κάνει την έρευνα τους και προβλέπουν άνοδο στις πωλήσεις στις επόμενες δεκαετίες. Από την άλλη υπήρξε μια «εξάντληση» του παλιού στοκ στις αποθήκες με αποτέλεσμα την αύξηση των NAS, και με πολλούς φίλους του ουίσκι να μιλάνε για χαμηλή ποιότητα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι ότι το ουίσκι αποτελεί μια μεγάλη βιομηχανία,  και παρόλο το μάρκετινγκ σχετικά με «εμμονή στην παράδοση» κλπ αυτό που κοιτάζει στο τέλος της μέρας είναι το κέρδος.

-H επαγγελματική σου ενασχόληση στη βιομηχανία του ουίσκι σε κάνει να βλέπεις το ουίσκι με άλλο μάτι ή παραμένεις ακόμα και τώρα μια ρομαντική φίλη του ουίσκι;

Mε ότι τρώγεται και πίνεται εγώ δεν είμαι ρομαντική (ακούγονται γέλια). Καλές και τέλειες οι ιστορίες για το στήσιμο πολλών αποστακτηρίων, πέτρα-πέτρα με όλη την οικογένεια να βοηθάει αλλά μιλάμε για κολοσσούς πλέον. Σκεφτείτε μόνο DIAGEO και Pernot-Ricard. To ουίσκι μου αρέσει, θα το πιώ και θα το χαρώ και εκείνη την ώρα μπορεί να σκέφτομαι «πω πω γ@μ@ει -εεε τι ωραίο dram ήθελα να πω» αλλά δεν έχω ψευδαισθήσεις ως προς την παραγωγή του.

-Εσύ κανένα Masterclass πότε θα κάνεις; (ξανακούγονται γέλια) Θέλεις να σχολιάσεις το γεγονός ότι κάθε μέρα βλέπουμε να ξεπετάγονται καινούριοι Masters, Teachers, Lords κ.λ.π; 

Βρήκες άνθρωπο, γιατί σου έχω πει την άποψη μου. Μάστερς είναι λίγοι, που σημαίνει ότι μόνο αυτοί θα έπρεπε να κάνουν masterclass. Για μένα θα έπρεπε να λέγονται απλά tastings αλλά τι να κάνεις, καταραμένο marketing παντού. Σίγουρα υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο qualified άτομα εκεί έξω. Στο κατά κάτω της γραφής όλοι έχουμε στόμα και μύτη, και αν η δικιά μας η μυτούλα δεν πιάνει τις ντελικάτες νότες του ανθισμένου γερανιού στις κορφές του τάδε λόφου, δεν πάει να λέει ο Master… (κλαίω) Να σου πω πως φτιάχνονται τα ουίσκι μας ξέρω, τι βαρέλια, πόσο καιρό, finish, first fill κ.λ.π ακόμα και τα tasting notes αλλά αυτό δεν με κάνει μάστερ αλλά καλό παπαγαλάκι.

-Βλέπουμε τα non age statement  (NAS) whisky να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο νομίζεις ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη βιομηχανία μακροπρόθεσμα ή πίστευες ότι όσο περισσότερες επιλογές τόσο καλύτερο για το καταναλωτή;

Εν μέρει το ανέφερα πριν, αλλά να προσθέσω ότι για μένα, (βλέποντας τις πωλήσεις που γίνονται στο visitor center προφανώς) καλό είναι να υπάρχει ποικιλία για τον καταναλωτή. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες οπότε τα NAS δίνουν την ευκαιρία να αγοράσει κάποιος ένα αξιοπρεπές ουίσκι σε προσιτή τιμή. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσος κόσμος (not whisky drinkers) μου λέει στα tastings ότι τα NAS τους φαίνονται πιο smooth από κάποια 12αρια ή 15άρια. Ή πόσες φορές μετάνιωσα γιατί έδωσα για δοκιμή cask strength ουίσκι για να μου πούνε ότι είναι “undrinkable”. Αλλά θεωρώ κρίμα από την άλλη να εκλείψουν από την αγορά ουίσκι μεγαλύτερης ηλικίας (ή να εκτοξευθεί η τιμή τους στα ύψη λόγω περιορισμένης προσφοράς). Προσωπικά πάντως και έχοντας δοκιμάσει και μερικά ουίσκι 30φευγα χρονών, είμαι φαν των 12-25 ετών. Ότι παραπάνω έχω δοκιμάσει ηλικιακά δεν μου «κάνει»

-Tρεις ετικέτες που θεωρείς ότι αξίζουν μια θέση στο Hall of Fame του Whisky αλλά και τρεις απογοητεύσεις που δεν στάθηκαν αντάξιες των προσδοκιών σου;

Δεν είμαι άνθρωπος που ζώ με top three ή five ή ten  (είναι αλήθεια αυτό, αλλά τι καλά απέφυγα και την ερώτηση -γέλια). Αλλά θα σου πω ΕΝΑ συγκεκριμένο ουίσκι που δεν μπορώ καθόλου και θα με σταυρώσεις και εσύ και όλοi: Glenfarclas 105. Why… just why???

-Θέλεις να πεις κάτι στους φίλους του ουίσκι που μας διαβάζουν αυτή τη στιγμή και δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν κάποιο αποστακτήριο ουίσκι;

Αν σας δοθεί η ευκαιρία να πάτε, θα βρεθείτε σε έναν όμορφο χώρο , γεμάτο αρώματα και γεύσεις, πιστεύω θα είναι μια εμπειρία που θα θυμάστε για καιρό. Βέβαια πάντα υπάρχει η πιθανότητα, από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, να μην θυμάστε ούτε το όνομά σας μετά από μια τέτοια επίσκεψη…. Αστειεύομαι φυσικά 😛

—– Και για το τέλος….. Πέντε ερωτήσεις σε 30 δευτερόλεπτα:

1)To peat or not to peat;

Not to peat

2)Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός σε μια ετικέτα ή όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό;

Η ηλικία σου δίνει απλά έναν αριθμό, το αποτέλεσμα μετράει 😉

3)Καλύτερο whisky bar που έχεις πάει στη Σκωτία;

To quaich (αριθμεί πάνω από 700 ετικέτες το συγκεκριμένο Bar) εδώ στο διπλανό χωριό 😛 λόγω ποικιλίας

4)Αγαπημένο αποστακτήριο εκτός Σκωτίας;

Έχει αποστακτήρια εκτός Σκωτίας???????

5)Συλλέγοντας ουίσκι… ευλογία ή κατάρα;

Από ότι μου λένε οι φίλοι που συλλέγουν…. κατάρα, εγώ δεν το έχω με τη συλλογή.

Η Ιωάννα εκτός από πάρα πολλές γνώσεις πάνω στο ουίσκι έχει και μεγάλο μεράκι για αυτό που κάνει. Αυθεντική και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, πράγμα σπάνιο στη βιομηχανία του ουίσκι, είναι από εκείνους τους ανθρώπους που δεν χρειάζεσαι πολύ ώρα για να καταλάβεις ότι είναι μια πραγματική Whisky Lover και αυτό το αντιλαμβάνονται αμέσως όλοι οι επισκέπτες του αποστακτηρίου που κάνουν το distillery tour μαζί της.

Εμείς θέλουμε να της ευχηθούμε ολόψυχα ότι καλύτερο και θα χαρούμε να συνεχίσουμε την κουβέντα μας όταν με το καλό έρθει με το σύντροφό της Αντώνη στην Ελλάδα για διακοπές….

Λέτε να έχουμε σε λίγο καιρό την πρώτη Ελληνίδα DM;

Δημοσιεύτηκε στο travelandwhisky.eu

READ MORE

Το Whisky Live, το κορυφαίο premium whisky event, με περισσότερες από 45 ετήσιες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, μετά την περσινή 1η επιτυχημένη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά. Δύο events σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα υπόσχονται στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία πολυτέλειας που ζωντανεύει τις αισθήσεις.

To event θα φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στο Makedonia Palace και στην Αθήνα την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στο Helexpo Maroussi, προσφέροντας σε ολους τους επισκέπτες του premium whiskies και spirits, single malts, σπάνιες εμφιαλώσεις, βραβευμένα labels, νέες κυκλοφορίες, επιλεγμένα whisky cocktails, καθώς και brands που δεν εισάγωνται στην ελληνική αγορά.

 

Το κόστος ενός VIP εισιτηρίου ξεκινά από 30€ αλλά οι λάτρεις της πολυτέλειας και οι aficionados του whisky μπορούν να προμηθευτούν ένα από τα περιορισμένης διαθεσιμότητας Exclusive εισιτήρια, για να δοκιμάσουν στο ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας Glencairn, μία πρόσθετη πρόσθετη σειρά από 23 extra premium labels, τα οποία έχουν επιλεγεί μόνο για εκείνους.

Την απόλαυση θα απογειώσουν οι gourmet δημιουργίες finger food από επιλεγμένα εστιατόρια, προϊόντα υψηλής ποιότητας και τους Executive Chefs της ETOILE by Les Chefs. Μέσα από ένα “παιχνίδι” με τις γεύσεις και τα αρώματα, θα ανακαλύψετε νέους και κλασικούς συνδυασμούς με τα labels που θα δοκιμάσετε και θα μυηθείτε στην τέχνη του food pairing.

Ta “Oscars” των Whiskies, τον θεσμό των World Whiskies Awards, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Πρόεδρος τους κ. Rob Allanson, o οποίος θα ξεναγήσει το κοινό στις κατηγορίες των “World Best” και θα μιλήσει για τα labels που έχουν διακριθεί το 2018.

Ο κ. Allanson, στο πλαίσιο των διοργανώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θα διεξάγει 3 premium masterclasses με ειδικές σπάνιες εμφιαλώσεις, από τα συνολικα 22 masterclasses και tasting sessions που θα προσφέρει το Whisky Live στους επισκέπτες των δύο events.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει και 6 masterclasses με θέμα «Food Pairing with Whisky” από τον διακεκριμένο Whisky Expert κ. Πέτρο Χαριζόπουλο, ο οποίος το 2018 ανακυρήχθηκε ως Ambassador του Whisky Live στην Ελλάδα και αποτελεί τον πρώτο regional Ambassador του θεσμού.

Και όσοι από τους παρευρισκόμενους επιθυμούν να προμηθευτούν τα spirits της επιλογής τους,  το WL Shop, το οποίο λειτουργεί με τη συνεργασία της Κάβας Ανθίδη, θα προσφέρει τα premium ποτά σε ειδικές προνομιακές τιμές.

Όπως αναφέρει η Managing Director του Whisky Live για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, κ. Τερέζα Κόνσολα, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και η Λεμεσσός ανήκουν πλέον στις 45 πόλεις που έχουν επιλεγεί ανά τον κόσμο για να μυήσουν το κοινό στην κουλτούρα τoυ whisky και της απόλαυσης του Luxury Sampling.

Το Whisky Live είναι responsible drinking event και στηρίζει την υπεύθυνη κατανάλωση. Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Εισιτήρια μπορεί κανείς να προμηθευτεί online από το Viva.gr:

Για τη Θεσσαλονίκη εδώ

Για την Αθήνα εδώ

READ MORE